niedziela, 4 września 2016

Marmurkowy mieszaniec jagodowo śliwkowy


   
       Moja rodzina  jak i ja uwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie .

Składniki  ( na tortownicę 32 cm )

2 szklanki mąki tym 405 
8 jajek 
1 szklanka cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
pół łyżeczki sody 
10 sztuk śliwek 
1 szklanka jagód 
pół szklanki mleka 
2 łyżki mleka 
4 łyżki oleju 
1 zapach śmietankowy 

Wykonanie 

Na wstępie  oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , a z naszych żółtek ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę .
 Kiedy mamy ubite białka , odstawiamy je na chwilkę a zajmujemy się masą z żółtek , do utartych żółtek dodajemy naszą mąkę , zapach śmietankowy ,proszek do pieczenia , olej, pół szklanki mleka , oraz sodę , wszytko dokładnie mieszamy aby nasze składniki się połączyły , jak mamy nasze cisto dobrze utarte dodajemy nasze wcześniej ubite białka i delikatnie łyżką łączymy naszą masę jajeczną z białkami tak aby nie stracić puszystości .

 Jak już mamy ciasto gotowe , tortownicę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie wylewam ciasto a na wierzch ciasta wykładam śliwki i jagody , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na grzanie góra dół na 180 stopni na 35 minut , od czasu sprawdzając patyczkiem drewnianym czy jest już upieczone .
Po upieczeniu wykładam ciasto do wystudzenia , ale kiedy ciasto nam już wystygnie jest gotowe do podania .






                                                                           Smacznego
Prześlij komentarz