poniedziałek, 26 września 2016

Makaronowy GYROS




     Zapraszam na bardzo smaczną odmianę sałatki gyros , proponuję tym razem tą sałatkę z makaronem ryżowym , i wieloma innymi dodatkami , zapraszam bardzo serdecznie do spróbowania tego przepisu , smakuje bardzo fajnie , i super się sprawdza na spotkania rodzinne , oraz różnego typu imprezy .

Składniki ( dla 6 osób )

1 paczka makaronu ryżowego 
1 puszka kukurydzy 
1 duża pierś podwójna 
1 ząbek czosnku 
5 ogórków średnich  konserwowych 
3 łyżeczki kaparów 
 3 łyżki majonezu 
2 łyżki musztardy ziołowej 

 Marynata do mięsa 

2 łyżeczki kurkumy 
2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
4 łyżeczki przyprawy gyros 
2 łyżeczki curry indyjskiej 
1 duża cebula

Wykonanie 

Pierś kroimy w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną pierś , obieramy cebulę i także kroimy w drobną kostkę , jak mamy przygotowane mięso i cebulę , do miski wkładamy nasze mięso oraz cebulę , następnie dodajemy wszystkie przyprawy , wszystko bardzo dokładnie mieszamy , tak aby wszystkie przyprawy dobrze mam połączyły się z mięsem , wymieszane mięso przykrywamy folią aluminiową i odstawiam na całą noc , bądź na kilka godzin .

Następnego dnia wyciągamy nasze mięso z lodówki i przesmażamy na oleju , kiedy nasze mięso się dobrze przesmaży , odstawiamy do wystudzenia , następnie wstawiam osoloną wodę na makaron , kiedy woda się gotuje , odstawiam ją z ognia , wkładam nasz makaron i przykrywam pokrywką , odczekujemy około 10 minut aż makaron zmięknie , między czasie kroję ogórka i dodaję wszystkie pozostałe składniki , kiedy nasz makaron będzie już miękki wyciągam z wody i przelewam zimną wodą , i odsączam wodę , następnie wykładam makaron na deskę i kroję na drobne kawałki , i dodaję do naszego wystudzonego mięsa .
Jak mamy dodane wszystkie składniki , na koniec dodaję majonez oraz musztardę , doprawiam do smaku i wszystko bardzo dokładnie mieszam , i gotowe .
Odstawiam do lodówki na godzinkę .




                                                                                   Smacznego 


Prześlij komentarz