wtorek, 13 września 2016

Gulasz z Łopatki



    
         Bardzo lubimy tego typu gulasze , bardzo fajnie smakują do wszelkich kasz , kopytek , ziemniaków itp , wszystko według uznania i upodobań , ja miałam ochotę taki gulasz podać z ziemniaczkami , koperkiem , smak ach sam się broni , serdecznie zapraszam .

Składniki  ( dla 4 osób )

1 kg łopatki wieprzowej 
2 średnie cebule 
2 listki laurowe 
5 ziarenek pieprzu 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
sól 
2 łyżki masła 
1 kostkę wieprzową 


Wykonanie 

Mięso myję i osuszam , następnie kroję na średnie kawałki , kiedy mięso mam już pokrojone , rozgrzewam masło w garnku i dodaję nasze mięsko , podsmażam na rumiany kolor , jak mięso mamy podsmażone , dodaję pokrojoną cebulę w kostkę i dodaję do mięsa , przesmażam razem około 5 minut często mieszając .

Jak cebula nam się podsmażyłam z mięsem , zalewam mięso wodą tak a aby woda przykryła nam całe mięso , dodajemy pieprz w ziarenkach , oraz listki laurowe i kostkę wieprzową i gotuję na małym ogniu do momentu kiedy nasze mięsko będzie bardzo miękkie .

Kiedy nasze mięso jest gotowe , doprawiamy do smaku ,gotowe do podanie ale , i możemy zaprawić odrobiną wody z mąką , tak aby nam troszkę zgęstniał , ale według uznania .


                                                                   Smacznego 
Prześlij komentarz