czwartek, 1 września 2016

Golona dla chłopa

  


         Tym razem zapraszam na coś bardzo mięsnego , wypadło na golonkę , przyznam że ja za tego typu mięsem nie przepadam , ale moja druga połowa uwielbia golonkę , z dodatkiem musztardy i chlebka , zajada się aż uszy mu się trzęsą , zapraszam do wypróbowania .

Składniki 

1 golonka 
2 marchewki 
2 pietruszki 
pół średniego selera 
2 średnie cebule 
2 liście laurowe 
10 ziaren pieprzu 
 2 łyżki warzywka 
1 ząbek czosnku 

Wykonanie 

Myjemy golonkę dokładnie i osuszamy , jak golonkę mamy umytą i osuszoną , wcieramy warzywko w golonkę i wkładamy do garnka takiego aby nasza golonka nam się zmieściła  , następnie obraną i pokrojoną cebulę dodaję do golonki ,  oraz czosnek .
Kiedy golonkę mamy doprawianą ,  to mięso wstawiamy pod przykryciem na całą noc do lodówki .

Na drugi dzień wyciągamy naszą golonkę z lodówki , zalewamy wodą tak aby przykryło mięso , i dodajemy obraną marchew , pietruszkę oraz seler , także dodajemy listek laurowy pieprz i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy nasza golonka nie będzie bardzo mięciutka , ja gotowałam dość długo , około 5 godzin .

Kiedy nasza golonka będzie bardzo miękka , wstawiam golonkę do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 minut , po upieczeniu jest gotowa do jedzenia .




                                                                                                                Smacznego 



Prześlij komentarz