czwartek, 8 września 2016

Fit babka śliwkowa

     
       Od jakiegoś czasu byłam strasznie ciekawa smaku mąki ryżowej , w końcu się skusiłam i oto cudo co mi wyszło , nie skromnie powiem że to jest przepyszne , wszystkim strasznie zasmakowało , bardzo szybko znikało z talerza .
   Zapraszam serdecznie do wypróbowania w domku dla rodzinki do niedzielnej kawy .

Składniki 

2 szklanki mąki ryżowej 
1,5 szklanki ksylitolu 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
8 jajek 
zapach śmietankowy 
4 łyżki oleju 
3 łyżki kakao 
pół szklanki mleka 
10 sztuk śliwek 



Wykonanie 

    Do miski rozdzielam białka od żółtek , białka ubijam na sztywną pianę .
 Do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy ubite dodajemy mąkę ryżową , proszek do pieczenia , sodę , zapach śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości .

Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut .

Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową .


Polewa czekoladowa 

 4 łyżki masła  ( dobrej jakości bez dodatku soli)
 5 łyżek ksylitolu 
3 łyżki kakao 

Wykonanie 

Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze masło się rozpuściło , kiedy już masło nam się rozpuściło , dodaję cukier ksylitol i podgrzewam do momentu aż cukier się rozpuści , następnie dodaję kakao i bardzo szybko mieszam jak zaczyna powstawać nam czekolada , zdejmuję z ognia , mieszam kilka minutek i gotowa polewa do ciasta .

Kiedy polewę mamy gotową , nasze ciasto kładę na paterze bądź ładnym talerzu i polewam całe ciasto polewą czekoladową , odstawiam na 3 godzinki aby czekolada się troszkę troszkę zastygła. 
 Po trzech godzinkach mamy przepyszne ciasto do kawy .





                                                                                   Smacznego 






Prześlij komentarz