piątek, 2 września 2016

Bazyliowe kopytka




     
       Zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , są to kopytka z dodatkiem bazylii , znakomicie smakują z dodatkiem sosu , a jeszcze bardziej smakują odsmażone na chrupko bez żadnych dodatków , więc zapraszam do wypróbowania .

Składniki 

5 ugotowanych ziemniaków 
2 jajka 
2 szklanki mąki orkiszowej 
szczypta soli 
2 garście bazylii 

Wykonanie 

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę , bądź zmielić w maszynce , następnie do zmielonych ziemniaków dodaję mąkę jajka i szczyptę soli oraz bazylię , może być posiekana bazylia bądź zmielona w blenderze , wszytko dokładnie mieszamy , kiedy ciasto już mamy gotowe , na stolnicę wysypujemy mąkę i odcinamy kawałek ciasta i formujemy długi pasek , następnie kroimy nie za duże kopytka . 
W garnku wstawiamy wodę lekko osoloną , kiedy woda zacznie się nam gotować wkładamy nasze kopytka i czekamy aż wypłyną , kiedy wypłyną należy wyłowić nasze kopytka i są gotowe do podania .






                                                                               Smacznego 


Prześlij komentarz