wtorek, 16 sierpnia 2016

Zupa krem pomidorowo cukiniowa z mlekiem kokosowym

  

   Pomalutku zbliżamy się do końca wakacji , i niebawem skończą nam się przepyszne warzywa sezonowe , więc trzeba z tego korzystać jak często i długo się da , więc zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii z pomidorami oraz mlekiem kokosowym , bardzo fajnie połączenie na zimno jako chłodnik , ale jeszcze lepszy na gorąco , zapraszam do wypróbowania .

Składniki 

6 średnich pomidorów 
 pół średniej cukinii
4 marchewki 
1 mały seler 
1 pęczek natki pietruszki 
1 średnia cebulka 
5 łyżek mleka kokosowego 
1 kostka rosołowa 
1 łyżeczka imbiru 
 1 łyżka masła 
4 średnie ziemniaki
sól , pieprz 
1 łyżeczka curry 

Wykonanie 

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy , kroimy w średnią kostkę , cebulę obieram , kroję w kosteczkę,imbir ścieram na tarce o średnich oczkach ,pomidory parzę aby pozbyć się skóry, następnie przesmażam na patelni do uzyskania jednolitej masy, kiedy pomidory nam się przesmażyły , przecieram przez sitko aby pozbyć się pestek , i kiedy pomidory mamy przetarte dodajemy do warzyw ,  kiedy mamy przygotowane warzywa , do garnka wkładamy wszystkie nasze warzywa i przesmażamy na masełku około 10 minut , kiedy warzywa mamy przesmażone , dolewam wodę tak aby przykryła nam wszystkie warzywa i dodaję kostkę rosołowa , oraz posiekaną natkę pietruszki i gotuję na małym ogniu aż warzywa mam się ugotują .
Jak warzywa są już miękkie , miksujemy wszystko blenderem na gładką masę , następnie dodaję mleko kokosowe i doprawiam do smaku , solą oraz pieprzem , i dodajemy łyżeczkę curry , wszytko dobrze mieszamy i gotowe do podania .








                                                                Smacznego 

Prześlij komentarz