wtorek, 30 sierpnia 2016

Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika

    


   Zapraszam na troszkę inną odsłonę ziemniaków , oto ziemniaki z czosnkiem i odrobiną ziół , bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do obiadu , na spotkania rodzinne i nie tylko , zapraszam do wypróbowania .

Składniki ( 3 osób)

1 kg ziemniaków 
2 ząbki czosnku 
sól himalajska 
pieprz czarny 
 2 łyżeczki papryki słodkiej 
1 duża cebula czosnkowa 
2 gałązki natki pietruszki 

Wykonanie 

Ziemniaki obieram i dokładnie myjemy , następnie wszystkie ziemniaki kroję w ćwiartki , kiedy ziemniaki mamy pokrojone , dodaję obrany czosnek i przeciśnięty przez praskę , następnie cebulę pokrojoną w piórka . 
Doprawiamy nasze ziemniaki przyprawami i posiekana natką pietruszki , wszytko mieszamy i na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy nasze ziemniaki około 5 minut , ciągle mieszając .
Kiedy mamy przesmażone nasze ziemniaki , przekładamy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i po przykryciem pieczemy w piekarniku w 180 stopniach , czas pieczenia 1 godzinkę .

Po tym czasie wykładam nasze ziemniaki i dodaję do dania głównego .




 Smacznego 

Prześlij komentarz