niedziela, 21 sierpnia 2016

Sajgonki ala leniwe

   


  Bardzo lubię pierogi z każdym farszem , a najbardziej pierogi ruskie , więc sobie tak pomyślałam , czemu by nie spróbować takiego farszu z ruskich pierogów , ale nie w pierogach , tylko zupełnie w czymś innym , i wypadło na placki ryżowe , czyli   sajgonki , smakują super zaskakująco , można podawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu , i życzę miłej niedzieli .



  Składniki 

1 kg ziemniaków 
2 średnie cebule 
100 dag szynki długo dojrzewającej 
1 kubek serka ziołowego almette 
1  paczka placków ryżowych ( do sajgonek )
sól himalajska 
pieprz czarny 
2 łyżki oliwy 

Wykonanie 

Ziemniaki obieram i myję , następnie zalewam wodą dodaję soli i wstawiam do gotowania , ziemniaki gotuję do momentu kiedy będą miękkie .
  Kiedy ziemniaki nam się już ugotowały , odlewamy wodę z ziemniaków , następnie pozostawiamy ziemniaki na ogniu kilka sekund , tak aby pozostała woda nam wyparowała , a ziemniaki będą suche . Kiedy ziemniaki mamy już odlane , to bardzo dobrze rozgniatamy ziemniaki , aby nie było żadnych gródek , aby były gładkie , kiedy nasze ziemniaki mamy już rozgniecione , odstawiamy na chwilkę ziemniaki i zajmujemy się resztą naszego farszu .
 Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , szynkę także kroję w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną szynkę i cebulę , rozgrzewamy patelnie , dodajemy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę i szynkę tak około 10 minut , często mieszając , kiedy nasza szynka i cebulka się przesmażyła , dodajemy do naszych ziemniaków , oraz resztę składników , serek z ziołowy , oraz doprawiamy do smaku według własnego uznania , następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy , aby nasze składniki się bardzo dobrze połączyły .
   Kiedy mamy przygotowany farsz na nasze sajgonki , to zaczynamy się zabierać za faszerowanie .
 Do talerza wlewam wodę i po jednym placku namaczam w wodzie, kiedy nasz placek będzie już bardzo miękki , wyciągamy go z wody , wykładamy na deskę i zaczynamy wykładać nasz farsz ziemniaczany , i tak postępujemy aż wykorzystamy cały farsz ziemniaczany . 
Kiedy będziemy układać sajgonki to proszę wysmarować talerz dobrze oliwą , bo bardzo się kleją do siebie .
 Kiedy mamy już przygotowane sajgonki , możemy je usmażyć we frytkownicy , ale ja wszystkie odsmażyłam na patelni , a kiedy chce je odgrzać to do rozgrzanego piekarnika wstawiam na 10 minut i gotowe . 







     
    
                                                                            Smacznego

Prześlij komentarz