czwartek, 4 sierpnia 2016

Ryż po neapolitańsku



  
Bardzo lubię to danie , bardzo fajnie smakuje na ciepło bodź na zimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania .

Składniki 

2 torebki ryżu 
1 duża cebula 
1 duża papryka czerwona 
1 laska kiełbasy zwyczajnej 
3 łyżeczki curry 
3 łyżeczki bazylii 
3 łyżeczki oregano 
1 kostka rosołowa
oliwa do smażenia 
sól 
pieprz 

Wykonanie 

 Do wysokiego garnka rozgrzewamy oliwę , następnie wsypujemy ryż i smażymy aż ryż nam się zarumieni , kiedy ryż będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany .

 Jak  ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę i przesmażam na oliwie około 10 minut często mieszając , po tym czasie zdejmuję z ognia i odstawiam , jak ryż nam się ugotuje i wyparuję nam cała woda to do ryżu dodaje przesmażone warzywa z patelni , oraz dodaje także wszystkie przyprawy i doprawiam do smaku solą i pieprzem i wszystko bardzo dokładnie mieszam , i gotowe , podaję jako dodatek do mięs i nie tylko .

                                                                      Smacznego.
Prześlij komentarz