poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Light pierogi z kurczaka




    
    Zawsze kiedy gotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania .

Składniki na pierogi 

4 szklanki mąki  pszennej 
1 łyżka oleju 
1 szklanka wody ( można dodać w zależności cista )
 szczypta soli

Składniki na farsz 

3 sztuki udek podwójnych z kurczaka 
5 sztuk marchewek z rosołu
1 pietruszka z rosołu
pora z rosołu 
cebula z rosołu 
1 cebula surowa 
sól 
pieprz 
5 plastrów szynki długo dojrzewającej 
pęczek szczypioru 
 sól różowa himalajska 
pieprz 

Wykonanie  ( pierogi)

Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie , kiedy zobaczymy że ciasto nie chce się sklejać , można dodać jeszcze troszkę wody ,nie zapominamy o posypywaniu mąką stolnicy aby ciasto nam się nie przyklejało do stolnicy , i zagniatamy ciasto do momentu jak powstanie nam gładka kulka .
 Jak mamy już ciasto przygotowane to zajmiemy się szybciutko naszym farszem . Obieram ugotowanego kurczaka , który wcześniej nam się ugotował w rosole , obieramy go i pozbywamy się kości i chrząstek , jak mamy obranego kurczaka , odpalamy maszynkę do mielenia mięsa , może być ręczna , mielę mięso z kurczaka oraz wszystkie warzywa z rosołu , jak mamy zmielonego naszego kurczaka i warzywa , obieram cebulę , kroję w drobną kostkę i przesmażam na oliwie na złoty kolorek i dodaję do naszego farszu , następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszam aby nasze składniki się połączyły .
  Jak farsz mamy gotowy , wracamy do naszego ciasta na pierogi , na stolnicy odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy placek na grubość pół centymetra i szklanką wycinam kółka i układam małą łyżeczką nasz farsz i sklejam,na deskę wysypuję troszkę mąki i na nią wykładam ulepione już pierogi  , robimy tak do wykończenia naszego ciasta , bądź farszu .
 Kiedy mamy już pierogi ulepione , wstawiamy wodę z odrobiną soli i czekamy aż się nam zagotuję , jak woda zaczyna się gotować to wkładamy nasze pierogi i gotujemy około 3 minuty po wypłynięciu , po tym czasie ja wyciągam pierogi i zalewam zimną wodą aby się nie posklejały , następnie układam na oddzielnym talerzu , i gotuję następnie pierogi aż ugotuję wszystkie .
   Jak mamy już pierogi ugotowane , rozgrzewam patelnie z odrobiną oliwy , kroję szczypior oraz szynkę długo dojrzewającą , przesmażam wszystko razem koło 10 minut często mieszając , kiedy nam się zarumieni szynka wykładam na porcję naszych pierogów i gotowe do zjedzenia .










                                                                     Smacznego 


Prześlij komentarz