piątek, 19 sierpnia 2016

Kaszotto z cukinią i białą kiełbasą

   

      A tu proponuję bardzo fajne rozwiązanie na naszą przepyszną kaszę , dodatki do kaszy można śmiało komponować według własnych upodobań , ja proponuję kaszotto z białą kiełbasą i cukinią , smakuje super , zapraszam do wypróbowania .

Składniki ( dla 4 osób )

2 torebki kaszy bulgur 
4 kiełbaski białe 
2 łyżeczki kurkumy 
2 szklanki cukinii ( pokrojone w koskę )
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki bazylii 
1 kostka rosołowa 
1 średnia cebula 
 4 łyżki oliwy 
sól 
pieprz 

Wykonanie 

 Na początek rozgrzewamy dobrze patelnie z oliwą , jak oliwa nam się rozgrzała wsypujemy kaszę , podsmażamy ją około 10 minut często mieszając , następnie , cebulę obieram kroję w kostkę i dodaję do naszej kaszy , oraz kroję w kostkę cukinie i także dodaje do naszej kaszy i cebuli , wszystko mieszamy i podsmażamy około 5 minut , po tym czasie zalewamy wodą tak aby zakryło nam całą kasze oraz cukinie , dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza będzie miękka , często sprawdzając czy woda się nie wygotowała , jeżeli nasza kasza jest twarda , a woda się wygotowała , to spokojnie możemy dolać wody.
Jak kasza nam się gotuje , przygotowujemy naszą kiełbasę , na oddzielnej patelni , rozgrzewam oliwę , kiełbasę surową kroję w kawałki 3 cm i wrzucam na rozgrzaną patelnie i smażę aż nasza kiełbasa będzie dobrze przypieczona , ale nie surowa w środku , kiedy mamy już naszą kiełbasę usmażoną i kaszę miękką , to kiełbasę z patelni dodaje do naszej kaszy i dodaję wszystkie nasze przyprawy , doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotowe do podania . 












Prześlij komentarz