środa, 31 sierpnia 2016

Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka

  

     Zapraszam na bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej z jagodami . Znakomicie nadają się do świeżo parzonej kawy , na spotkania rodzinne , jak i na śniadanie dla dziecka do szkoły , mają bardzo małą zawartość cukru , a kwaśność jagód fajnie się łączy z lukrem .

Składniki 

3  szklanki mąki orkiszowej 
45 dag drożdży 
zapach śmietankowy 
2 łyżeczki cukru 
2 łyżki masła ( rozpuszczonego ) 
3 jajka 
szklanka jagód  ( mogą być mrożone )

Wykonanie 

Do miski wsypujemy mąkę , następnie drożdże rozpuszczam z dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone.
 Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
 Po naszym czasie wyciągamy wyrośnięte ciasto i zaczynamy odrywać kawałki ciasta , następnie formujemy płaskie placki , na te placki wykładam nasze jagody i zlepiamy formując kulkę , i wykładamy na blachę wyłożoną papierem oraz posypaną mąką .
 Jak mamy zrobione wszystkie nasze bułki , posypujemy troszkę mąką , nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia .
Po pół godzinie bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 - 30 minut . 
 Kiedy bułki mamy już upieczone , wykładamy bułki do wystygnięcia , następnie można polać lukrem , i gotowe do zajadania się .









       

                                                                Smacznego 



Zdrowsza drożdżówka
Prześlij komentarz