środa, 20 lipca 2016

Zupa krem z warzyw



  A tu zapraszam na bardzo pyszną i lekką zupę krem , bardzo fajnie się sprawdza na gorąco i także jako chłodnik , można podawać taką zupkę z grzankami , bądź z ptysiami , ale to już zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje .

Składniki  ( dla 4 osób )

6 marchewek 
3 średnie ziemniaki 
1 mała pora ( cześć biała )
1 mały seler ( bądź połowa ) 
1 łyżka masła 
pęczek natki pietruszki 
1 mała cebulka 
łyżeczka startego imbiru 
sól 
pieprz ziołowy 
pieprz czarny 

Wykonanie 

 Wszystkie warzywa obieramy i myjemy , następnie kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z łyżką masła , smażymy wszystko około 10 minut i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty imbir , wszystko mieszamy , przesmażamy to 5 minutek i wrzucamy wszytko do garnka i zalewamy wodą tak aby przykryła nam woda wszystkie warzywa , i gotuje na małym ogniu , około 30 minut , sprawdzając czy warzywa są miękkie , jeżeli się nie ugotowały to przedłużamy czas gotowania . Kiedy warzywa mamy już miękkie, blenderem wszystko mielę na gładką konsystencję i doprawiam do smaku według uznania . Krem można podać z łyżką jogurtu greckiego czy bądź śmietany.

                                                                       Smacznego 
Prześlij komentarz