wtorek, 12 lipca 2016

Zapiekanka ziemniaczana




      Ziemniaki bardzo lubiane u mnie w domu w każdej postaci, ja tym razem proponuję zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do dań mięsnych , bądź można ją podawać jako samą zapiekankę i smakuje równie dobrze . Można robić z boczkiem wędzonym , z kiełbasą , jest dużo możliwości i dodatków na to smaczne i dość szybkie danie na obiad . 

Ja kiedy mam zamiar przygotować tą zapiekankę na obiad to zawsze zaczynam od jej przygotowania .

            Składniki 


             4 duże ziemniaki 
             1 cebula 
             boczek wędzony ( ilość według uznania ) 
             sól 
             pieprz czarny 
             pieprz ziołowy 


      Wykonanie 

 Ziemniaki obieram i dokładnie myję , kiedy mam umyte już ziemniaki do miski ścieram na tarce talarki bądź można pokroić nożem , tylko nie mogą być za grube . Jak już mamy ziemniaki przygotowane to rozgrzewam patelnie i dodaję wszystkie ziemniaki i podsmażam z cebulą oraz boczkiem i często mieszam aby nam nic się nie przypaliło , następnie dodaje wszystkie przyprawy według upodobań , można dodać więcej pieprzu czarnego wtedy smak jest bardzo wyrazisty i ostry . 
Jak już ziemniaki nam się lekko zarumienią to do formy prostokątnej bądź naczynia żaroodpornego wykładam przesmażone ziemniaki i przykrywam na wierzch folią aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na około 45 minut , po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy z 10 minut na 200 stopniach i gotowe . 

                                                                           Smacznego 

Prześlij komentarz