sobota, 16 lipca 2016

Śmietanowiec




 Zapraszam na bardzo fajne ciacho rodzinne i nie tylko . Długo myślałam co by robić za ciacho na weekend , i wypadło na śmietanowca , bardzo fajne ciasto , ma dużo swoich zwolenników , ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków . Ciasto nie jest zbyt słodkie, a dla tych co lubią bardziej słodkie ciasto można polać sosem malinowym bądź toffi i także smakuje super .

Składniki          ( składniki są na tortownicę 32 cm ) 

1 litr śmietany 30% 
1 kubeczek serka mascarpone 
2 czekolady białe
3 łyżeczki żelatyny 
1 duża paczka herbatników zbożowych 
pół kostki masła 
1 łyżeczkę zapachu śmietankowego 
pół szklanki mleka sojowego waniliowego 


Wykonanie 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia , następnie w garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem sojowym waniliowym , i odstawiam do wystudzenia .
 Kiedy żelatyna i czekolada stygnie , ubijamy śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i  dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową to odstawiamy ją i przygotowujemy herbatniki .
Herbatniki bardzo dobrze rozgniatam i dodaje pół kostki masła i wszystko razem mieszam , kiedy mamy połączone masło z herbatnikami to wykładam spód i boki tortownicy masą z herbatników , jak już mamy wyłożoną tortownicę masą z herbatników to wylewam całą masę śmietanowa do tortownicy i zdobię owocami , ja miałam akurat banany , ale to jest według uznania , i wstawiam do lodówki na kilka godzin , bądź na noc .

 Poniżej umieściłam kilka zdjęć podania ciasta 
                                                                                  Smacznego 
:) 

                           






Prześlij komentarz