wtorek, 19 lipca 2016

Ryba w cieście z kurkumą





  A tu zapraszam na pyszną rybę w cieście z kurkumą , bardzo aromatyczna i smaczna . Taką rybę można podawać na różne sposoby , także fajnie smakuje na parze i jest zdecydowane zdrowsza , ale raz na jakiś czas można zaszaleć i przygotować w takiej propozycji w jakiej proponuje .

Składniki 

3 płaty ryby dorsza , (bądź jaką się lubi )
1 cebula 
sól 
pieprz ziołowy 
pieprz czarny 

Składniki na ciasto do ryby 

2 jajka 
5 łyżek mąki 
pół szklanki mleka 
sól 
pół łyżeczki kurkumy 

Wykonanie


Płaty rybne płuczemy w wodzie i osuszamy , następnie do miski kroimy w plastry cebulę , dodajemy wszystkie przyprawy , według uznania i dokładamy rybę i mieszamy delikatnie tak aby przyprawy połączyły się z rybą , i odstawiamy na całą noc do lodówki .
 Na następny dzień wyciągamy rybę z lodówki i oddzielamy cebulę od ryby aby zostały tylko w przyprawy . Następnie zaczynamy smażyć rybę , kiedy mamy przygotowane już ciasto naleśnikowe to zamaczamy rybę bardzo dobrze w cieście i układamy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni , smażymy na złoty kolor , na małym ogniu i gotowe . Super smakuje z ryżem .  
  
Wykonanie ciasta do ryby 

Do miski wpijamy jajka i dodajemy jajka , mleko , sól ,kurkumę i wszytko bardzo dokładnie mieszamy , ciasto naleśnikowe ma być troszkę gęste , tak aby nie spływało z ryby . Jak mamy ciasto przygotowane to odstawiamy na 10 minut . 

                                                                      Smacznego 




Prześlij komentarz