piątek, 1 lipca 2016

Rolada śmietankowa

  
 Staram się aby w każdy  weekend zrobić  ciacho dla mojej rodzinny, i przed zbliżającym się weekendem myślałam jakie ciacho upiec i trafiło tym razem na roladę śmietankową i powiem był to strzał w dziesiątkę ,rozeszła się w szybkim tempie ,zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu ,smakuje super .


   Składniki na ciasto 

        6 jajek
        6 łyżek gorącej wody 
       180 g cukru 
       100 g mąki 
       szczypta soli 


 Wykonanie 

Żółtka oddzielamy od białek ,posypujemy cukrem i dodajemy 
  6 łyżek gorącej wody .Miksujemy na krem .
 Przesiewamy małymi porcjami mąkę ,delikatnie mieszamy łyżką .
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta .
Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy całości za pomocą łyżki .

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na samym środku piekarnika ,zaraz po upieczeniu  przekładamy na wcześniej posypaną ścierkę cukrem pudrem i rolujemy , i zostawiamy do przestudzenia .

Składniki na masę 

     250 ml śmietany 30 % 
     1 serek mascarpone 
     2 tabliczki czekolady mlecznej 

Wykonanie 

Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam .
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy śmietanowej i wykładam na ciasto na które wcześniej wysmarowałam czekoladą i zwijam delikatnie ,zdobię np. czekoladą ,zdobienie według uznania ,wstawiam na kilka godzin do lodówki . 

                                                                              Smacznego 


Prześlij komentarz