Rolada śmietankowa
Staram się aby w każdy weekend zrobić ciacho dla mojej rodzinny, i przed zbliżającym się weekendem myślałam jakie ciacho upiec i trafiło tym razem na roladę śmietankową i powiem był to strzał w dziesiątkę ,rozeszła się w szybkim tempie ,zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu ,smakuje super .
Składniki na ciasto
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
180 g cukru
100 g mąki
szczypta soli
Wykonanie
Żółtka oddzielamy od białek ,posypujemy cukrem i dodajemy
6 łyżek gorącej wody .Miksujemy na krem .
Przesiewamy małymi porcjami mąkę ,delikatnie mieszamy łyżką .
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta .
Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy całości za pomocą łyżki .
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na samym środku piekarnika ,zaraz po upieczeniu przekładamy na wcześniej posypaną ścierkę cukrem pudrem i rolujemy , i zostawiamy do przestudzenia .
Składniki na masę
250 ml śmietany 30 %
1 serek mascarpone
2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie
Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam .
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy śmietanowej i wykładam na ciasto na które wcześniej wysmarowałam czekoladą i zwijam delikatnie ,zdobię np. czekoladą ,zdobienie według uznania ,wstawiam na kilka godzin do lodówki .
Smacznego
Komentarze