czwartek, 7 lipca 2016

Krupniczek



   
 Krupnik uwielbiam , i tak sobie myślałam że dość dawno nie robiłam takiego krupniczku na żołądkach ,u nas w domu w tematyce krupniku rolę są podzielone ja zajadam się krupnikiem a moja druga połowa zajada żołądki . Role podzielone więc można zabrać się za gotowanie i żadna kropla krupniczku się nie zmarnuje.

Składniki 

          1 kg żołądków drobiowych 
          2 marchewki
          1 pietruszka 
          pół dużego selera 
          pora ( tylko biała cześć )
          4,5 ziemniaków 
          4 łyżki kaszy jęczmiennej 
          pęczek natki pietruszki 
          pęczek kopru 

   Wykonanie 

Żołądki bardzo dobrze oczyszczam i wypłukuje , w garnku żołądki zalewam wodą i gotuje żołądki około 2 godzin na bardzo małym ogniu ,po upływie tego czasu sprawdzam czy żołądki są miękkie jeżeli tak  dodaje starte warzywa na tarce o drobnych oczkach ,posiekaną porę ,pietruszkę i koper .
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodaje do zupy ,wszystko gotuje do miękkości ziemniaków , kiedy ziemniaki będą już miękkie dodaje kaszę jęczmienną i gotuje wszystko razem na małym ogniu często mieszając aby kasza nam się nie przypaliła do spodu garnka ,kiedy kasza już będzie dobrze ugotowana to samy super pyszny krupnik gotowy . 

                                                          Smacznego 
Prześlij komentarz