Krupniczek
Krupnik uwielbiam , i tak sobie myślałam że dość dawno nie robiłam takiego krupniczku na żołądkach ,u nas w domu w tematyce krupniku rolę są podzielone ja zajadam się krupnikiem a moja druga połowa zajada żołądki . Role podzielone więc można zabrać się za gotowanie i żadna kropla krupniczku się nie zmarnuje.
Składniki
1 kg żołądków drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
pół dużego selera
pora ( tylko biała cześć )
4,5 ziemniaków
4 łyżki kaszy jęczmiennej
pęczek natki pietruszki
pęczek kopru
Wykonanie
Żołądki bardzo dobrze oczyszczam i wypłukuje , w garnku żołądki zalewam wodą i gotuje żołądki około 2 godzin na bardzo małym ogniu ,po upływie tego czasu sprawdzam czy żołądki są miękkie jeżeli tak dodaje starte warzywa na tarce o drobnych oczkach ,posiekaną porę ,pietruszkę i koper .
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodaje do zupy ,wszystko gotuje do miękkości ziemniaków , kiedy ziemniaki będą już miękkie dodaje kaszę jęczmienną i gotuje wszystko razem na małym ogniu często mieszając aby kasza nam się nie przypaliła do spodu garnka ,kiedy kasza już będzie dobrze ugotowana to samy super pyszny krupnik gotowy .
Smacznego
Komentarze