czwartek, 9 czerwca 2016

Śledzik ogórkowy

    
Śledzie po raz kolejny ,ale tym razem z ogórkiem kiszonym,bardzo fajnie smakuje takie połączenie . Ten rodzaj śledzia podaję na święta czy na imprezy różnego rodzaju i ma wielu zwolenników .


 Składniki  

        5 płatów śledzia matiasa 
        3 cebule 
        4 ogórki kiszone 
        pieprz ziołowy 
        pieprz czarny 
        2 szklanki mleka 
        olej 

Wykonanie 


Śledzie namaczam w mleku na około 3 godzin ,sprawdzając aby nie były za mocno słone ,kiedy śledzie już nie są za słone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika i zalewam olejem ,bądź oliwą i odstawiam na całą noc do lodówki .
 Na drugi dzień są znakomite .

                                                                              Smacznego 
Prześlij komentarz