czwartek, 9 czerwca 2016

Krokiety z jajkiem


 Do naleśników mam wielki sentyment ,pamiętam jak w dzieciństwie naleśniki smażył mój kochany tata i on własnie mnie ich smażyć nauczył ,aby były nie za grube ale i też nie za cienkie ,i to dzięki tacie uwielbiam robić naleśniki w każdej postaci  zajadać się nimi . I tu zapraszam na wypróbowanie przepisu z jajkiem ,są super z barszczem czerwonym .


 Składniki na naleśniki 

           1 kg mąki 
           1 l mleka 
           2 jajka 
           sól do smaku 
           3 łyżki oleju 

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie mikserem i odstawić na 30 minut a by ciasto naleśnikowe trochę odpoczęło , po upływie tego czasu można smażyć naleśniki .

Składniki na farsz 

       6 jajek 
       0,5 kg pieczarek 
       1 duża cebula 
       sól pieprz do smaku 

Wykonanie 

Jajka gotujemy na twardo ,pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach ,cebulę kroję w kostkę i przesmażam razem z pieczarkami.
Kiedy jajka się ugotują to po przestygnięciu ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do pieczarek i cebuli i dokładnie wszystko razem mieszam i gotowe .
Wykładam na wcześniej usmażone naleśniki do wyczerpania farszu ,można przesmażyć krokiety w bułce i jajku ,znakomicie smakują z barszczem czerwonym .

                                                                          Smacznego 
Prześlij komentarz