wtorek, 28 czerwca 2016

Kaszotto


  Kasza gryczana , u  jednych lubiana u drugich już mniej ,ale ja uwielbiam kaszę i tu proponuję bardzo proste kaszotto z pieczarkami ,fajne aromatyczne jedzenie ,można podać także w wersji z mięsem jak i bez ,to już według uznania ,ale gwarantuje ze smakuje bez mięsa tak samo pysznie jak z mięsem .

      Składniki   


      1 torebka kaszy gryczanej 
      5 pieczarek 
      1 cebula 
      1 marchewka 
      1 kostka rosołowa 
      6 łyżeczek śmietany 

Wykonanie 

Cebulę obieram i przesmażam na patelni ,marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do cebuli oraz obieram pieczarki i kroję w plastry i dodaje do marchewki i cebuli i wszystko przesmażam około 5 minut często mieszając , po 5 minut wsypuję do warzyw całą torebkę kaszy gryczanej i podsmażam wszytko razem kolejne 5 minut ,następnie 1 litrze  wody rozpuszczam   kostką rosołową  i zalewam płynem kaszę i gotuję na małym ogniu około 25 minut sprawdzając czy kasza jest miękka ,kiedy kasza już będzie miękka i woda wyparuje dodaje śmietanę i mieszam wszytko razem i gotowe . Posypuje koperkiem i smakuje super.

                                                                         Smacznego
Prześlij komentarz