Kaszotto
Kasza gryczana , u jednych lubiana u drugich już mniej ,ale ja uwielbiam kaszę i tu proponuję bardzo proste kaszotto z pieczarkami ,fajne aromatyczne jedzenie ,można podać także w wersji z mięsem jak i bez ,to już według uznania ,ale gwarantuje ze smakuje bez mięsa tak samo pysznie jak z mięsem .
1 torebka kaszy gryczanej
5 pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 kostka rosołowa
6 łyżeczek śmietany
Wykonanie
Cebulę obieram i przesmażam na patelni ,marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do cebuli oraz obieram pieczarki i kroję w plastry i dodaje do marchewki i cebuli i wszystko przesmażam około 5 minut często mieszając , po 5 minut wsypuję do warzyw całą torebkę kaszy gryczanej i podsmażam wszytko razem kolejne 5 minut ,następnie 1 litrze wody rozpuszczam kostką rosołową i zalewam płynem kaszę i gotuję na małym ogniu około 25 minut sprawdzając czy kasza jest miękka ,kiedy kasza już będzie miękka i woda wyparuje dodaje śmietanę i mieszam wszytko razem i gotowe . Posypuje koperkiem i smakuje super.
Smacznego
Komentarze