Karkówkowa Zupa
A tu zapraszam na karkówkę z dużą ilością warzyw .
Mamy teraz sezon na bardzo dużą ilość świeżych warzyw i to jest super np. cukinia, marchewka ,mogła bym tak wymieniać ,ale co w tej zupie jest najsmaczniejsze powiem nie skromnie ale wszystko,curry które dodajemy w dość sporej ilości daje nam taki smak i aromat że nie jesteśmy w stanie się tej zupie oprzeć .
Ta oto zupa najbardziej się sprawdza na zimne i bardzo mroźne dni ,rozgrzewa super, ale i w letnie dni też ją serwuję bo moja rodzinna bardzo przepada za tą zupą .
Składniki
1,5 kg karkówki
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
400 dag pieczarek
1 paczka curry
2 małe cukinie
2 cebule
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
Wykonanie
Mięso myje i osuszam ,kroję w kostkę i posypuję całą paczką curry i odstawiam na całą noc do lodówki ,aby mięso przeszło przyprawą curry ,ale jeżeli chcemy zrobić danie szybciej ,można zrezygnować z wstawiania mięsa na całą noc do lodówki .
Kiedy mięso jest posypane curry dobrze wymieszane wstawiam na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i smażę na dużym ogniu tak aby przyrumieniło się mięso ,kiedy mięso będzie już przysmażone dodaję cebulę pokrojoną w talarki i dodaje do mięsa przesmażam około 5 minut i kiedy cebula się już przesmaży z mięsem wszystko z patelni przekładam do wysokiego garnka i zalewam wodą i dodaję koncentrat pomidorowy .
Kiedy mięso zaczyna się pomału gotować kroję wszystkie warzywa ,marchew,paprykę pieczarki oraz cukinie w kostkę i dodaję wszystkie warzywa oprócz cukinii do gotującego się mięsa i przyprawiam pieprzem czarnym ,pieprzem ziołowym i gotuje na bardzo małym ogniu około 3 godzin .
Jak już mięso będzie miękkie to dodaje cukinie i gotuje z 20 minut ,po tych 20 minutach doprawiam solą i można zaprawić mąką ,ale ja zostawiam w takiej czystej postaci ,i zupka jest gotowa .
Doskonale nadaje się na zimne wieczory ,rozgrzewa super .
Smacznego
Komentarze