niedziela, 5 czerwca 2016

Jednogarnkowe


     Oto danie jednogarnkowe doskonałe na niedzielny obiad ,jak zarówno na obiad w tygodniu .Uwielbiam dania takie w których wrzucę wszytko co mam np w lodówce z mięsa czy warzyw ,przyprawie i do pieca .Bo jak każdy z nas nie zawsze ma czas na poświęcenie więcej czasu na przygotowanie obiadu .

Składniki 

     1 kg mięsa karkówki bądź szybki 
     1 łyżeczka papryki słodkiej 
     1 łyżeczka pieprzy ziołowego
     1 łyżeczka soli czosnkowe 
     1 duża cebula 
     1 łyżeczka rozmarynu 

Mięso umyć i osuszyć ,pokroić w kostkę nie za małą ,ale i nie za duża ,do mięsa dokładamy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy ,następnie cebulę pokrojoną w talarki wymieszać z mięsem i dostawić na całą noc do lodówki przykrywając folią spożywczą .
Następnego dnia wykładamy mięso do żaroodpornego naczynia na jedną połowę na drugą połowę wykładamy ziemniaki .

Składniki na ziemniaki 

    1 kg ziemniaków nie za dużych 
    1 łyżka papryki czerwonej 
     pół łyżeczki papryki ostrej 
     sól do smaku 
     3 duże łyżki oliwy 

Ziemniaki obieramy i myjemy ,do ziemniaków dodajemy wszystkie przyprawy oraz oliwę i dokładnie mieszamy wszystko razem i wykładamy na drugą połowę naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150 ,160 stopni i pieczemy dość wolno  około 2 ,2,5 godziny aby mięso i ziemniaki spokojnie dochodziły do miękkości ,kiedy mięso i ziemniaki będą już miękkie podaje z surówką z kapusty pekińskiej i gotowe .

                                                                                  Smacznego 

Prześlij komentarz