Gołąbki
Kapusta młoda ,w sezonie jest bardzo częstym gościem na naszych stołach w bardzo różnych daniach , a mnie naszło na gołąbki które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie .
Każdy z nas robi je na swój sposób , a to jest moja wersja zapraszam .
Składniki
1 główka kapusty białej
500 dag mięsa mielonego
2 jajka
1 duża cebula
1 torebka ryżu
5 łyżeczka śmietany
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Wykonanie
Kapustę parzymy w gotującej się wodzie i kiedy wierzchnie liście zmiękną odcinamy i parzymy następne warstwy aż do wykorzystania całej kapusty .
Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż ,jajka ,sól pieprz ziołowy i pieprz czarny, cebule pokrojoną w kostkę i przesmażoną ,następnie wszystko razem dokładnie mieszamy
Kiedy mamy już wszystkie liście kapusty sparzone ,nożem odcinamy twardy głąb i wykładamy mięso mielone i zawijamy ,i tak robimy aż do wykorzystania mięsa i dużych liści kapusty ,kiedy już wszystkie gołąbki mamy gotowe ,rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i przesmażamy wszystkie gołąbki na złoty kolor .
W garnku układamy liście kapusty które nam pozostały tak aby nasze gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły , i wykładamy wszystkie przesmażone gołąbki .
Zalewa do gołąbków
Do miski wlewamy około litra wody gorącej i dodajemy kostki rosołowe ,koncentrat pomidorowy i śmietanę i doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy i zalewamy gołąbki i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty .
Smacznego
Komentarze