środa, 22 czerwca 2016

Galaretkowiec

    
 A tu ciacho na upalne dni ,ciacho takie dla tych co nie przepadają za bardzo słodkimi tortami czy ciastami ,ciasto to jest kwaskowe i chłodzi ,doskonale pasuje na spotkania rodzinne i nie tylko ,można podawać z odrobiną bitej śmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie .Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie .

 




    Składniki        Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 

        4 galaretki truskawkowe 
        1 duża paczka biszkoptów
        0,5 truskawek 
        200 ml śmietany 30 procent 
        1 kubeczek serka mascarpone 
        barwnik jadalny Pink 
        cukier puder 

Wykonanie 

 2 torebki galaretek rozpuszczam w 500 ml wrzątku i dokładnie mieszam i odstawiam aż galaretka wystygnie ,kiedy galaretka już będzie wystudzona wykładam na tortownicę  z rynienką tak aby galaretka nie przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała .
Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik jadalny i mieszam , drugą część zostawiam białą  i gotowe .

Sprawdzam w lodówce czy galaretka się zastygła jeżeli tak to wykładam różową masę  na to wykładam białą masę śmietanową i na tą wykładam biszkopty  i wstawiam do lodówki na około 2 godzin .

Kiedy ciasto jest w lodówce biorę ostatnie dwie galaretki rozpuszczam w 500 ml wody i pozostawiam do wystygnięcia ,kiedy już śmietana w cieście się ładnie zetnie wylewam wystudzoną galaretkę i zdobię truskawkami i gotowe ,wstawiam na całą noc do lodówki .

                                                                                   Smacznego 
 
Jeżeli nie mamy tortownicy z brzegiem tak aby galaretka nie wylała się ,to można folią aluminiową bardzo dokładnie owinąć tortownice .


Prześlij komentarz