sobota, 18 czerwca 2016

Faszerowane pieczarki

   
     Długo myślałam co by tu zrobić na obiad aż w końcu wpadłam na pomysł że już dawno nie robiłam faszerowanych pieczarek z mięsem mielonym a że w prost uwielbiam w każdej postaci to wypadło właśnie na faszerowane pieczarki .
Doskonale pasują jako danie główne i nie tylko ,fajnie się sprawdza na spotkaniach rodzinnych bądź z przyjaciółmi , doprawiać można na różne sposoby ,na ostro jak ktoś lubi bądź dodać znacznie więcej ziół ,więc zapraszam do spróbowania pieczarek w takiej postaci smakują super .


 Składniki 

      250 dag mięsa mielonego
      2 jajka ( w tym jedno do panierki )
      10 pieczarek (troszkę większych )
       sól 
       pieprz czarny
       pęczek szczypioru
       2 łyżki bułki tartej 
       Olej do smażenia 
        bułka tarta do panierowania 


  Wykonanie 

Pieczarki obieram i łyżeczką delikatnie wydrążam środek pieczarek tak aby nie zrobić dziury ,resztki które zostaną po wydrążeniu pieczarek dokładam do mięsa ,następnie do mięsa mielonego dodaje jajko ,sól ,pieprz ,2 łyżeczki bułki tartej ,szczypior posiekany i przesmażony na oliwie i wszystko bardzo dokładnie mieszam do połączenia wszystkich składników ze sobą .

Kiedy mięso będzie już dokładnie wymieszane faszeruje wcześniej przygotowane pieczarki ,rozbijam jako i panieruje w jajku i bułce i wykładam na rozgrzaną patelnie ,smażę na złoty kolor na małym ogniu po obu stronach tak aby mięso się w środku usmażyło .
Dla pewności najlepiej przekroić jedną pieczarkę z mięsem czy w środku jest już usmażone .

                                                                             Smacznego 



Prześlij komentarz