czwartek, 16 czerwca 2016

Do chleba

  

 A  tu coś dla męskiego apetytu ,troszkę tłuszczyku ale jak smakuje.Do chleba jest jak strzał w dziesiątkę do tego super pasuje i smakuje ogórek małosolny ,można zajadać się tym daniem od razu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi  lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą .



 Składniki 

      1 szt kiełbasy wiejskiej 
      300 dag boczku surowego
      3 duże cebule 
      1 ząbek czosnku 
       sól 
      pieprz czarny 
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

Wykonanie 

Boczek kroimy w kostkę taką średnią i przesmażam na rozgrzanym oleju ,następnie zalewam wodą i podgotowuję do miękkości .
Cebule obieram i kroję w talarki i dokładam do mięsa wtedy kiedy boczek będzie już miękki i odparuje woda,oraz sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę w kostkę ,wtedy wszystko razem przesmażam do zarumienienia się kiełbasy i cebuli ,tylko na małym ogniu aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada potrawie gorycz .
Kiedy kiełbasa się zarumieni zalewamy odrobiną wody aby cebula troszkę zmiękła ,kiedy już cebula będzie miękka ,dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku i gotowe ,doskonale smakuje z takim świeżym chlebkiem .

                                                                              Smacznego


Prześlij komentarz