Żeberka duszone z porą
Żeberka u mnie w domu uwielbia chyba każdy w każdym wydaniu. Państwu prezentuje sos z żeberkami ,smakuje przepysznie , szczególnie z kopytkami które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie . Taki obiad fajnie się sprawdza na spotkania rodzinne . A zapach roznosi się w całym domu na długi czas .
Składniki
1 kg Żeberek
1 Duża cebula
1 pora nie duża
2 łyżki mąki do zagęszczenia
sól pieprz do smaku
Żeberka myję i osuszam ,rozgrzewam rondel z odrobiną masła klarowanego i wkładam mięsko i podsmażam na złoty kolor ,w między czasie kroję cebulę na talarki i porę i wrzucam do podsmażonego mięsa i przesmażam około 5 minut wszystko razem .
Następnie zalewam wszystko wodą i gotuję na bardzo małym ogniu z trzy godziny ,zaglądając aby woda z której powstanie sos nie wygotowała się ,kiedy mięsko będzie już miękkie to zaprawiamy odrobiną mąki i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotowe , smakuje wyśmienicie z kaszą gryczaną bądź z kopytkami ,ale to już według gustu .
Smacznego
Napisałam trzy godzinki na gotowanie żeberek ponieważ miałam dość duże i dlatego taki długi czas ,kiedy będą mniejsze to ten czas można skrócić .
Komentarze