poniedziałek, 2 maja 2016

Żeberka duszone z porą

       


 Żeberka u mnie w domu uwielbia chyba każdy w każdym wydaniu. Państwu prezentuje sos z żeberkami ,smakuje przepysznie , szczególnie z kopytkami które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie . Taki obiad fajnie się sprawdza na spotkania rodzinne . A zapach roznosi się w całym domu na długi czas .

                                        Składniki

                               1 kg Żeberek 
                               1 Duża cebula 
                               1 pora nie duża 
                               2 łyżki mąki do zagęszczenia 
                               sól pieprz do smaku 

Żeberka myję i osuszam ,rozgrzewam rondel z odrobiną masła klarowanego i wkładam mięsko i podsmażam na złoty kolor ,w między czasie kroję cebulę na talarki i porę i wrzucam do podsmażonego mięsa i przesmażam około 5 minut wszystko razem .
Następnie zalewam wszystko wodą i gotuję na bardzo małym ogniu z trzy godziny ,zaglądając aby woda z której powstanie sos nie wygotowała się ,kiedy mięsko będzie już miękkie to zaprawiamy odrobiną mąki i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotowe , smakuje wyśmienicie z kaszą gryczaną bądź z kopytkami  ,ale to już według gustu .
                                                                              Smacznego 




Napisałam trzy godzinki na gotowanie żeberek ponieważ miałam dość duże i dlatego taki długi czas ,kiedy będą mniejsze to ten czas można skrócić .

Prześlij komentarz