czwartek, 26 maja 2016

Pomylone na patyku

  
Oto troszkę inna odsłona mięsa mielonego i nie smażone standardowo na patelni w postaci kotletów mielonych tylko na grillu jako mielone szaszłyki,gwarantuje że smakują równie pysznie jak kotlety mielone .Mięsko mielone uwielbiam w każdej postaci wiec i taka też jest bardzo fajna .

Składniki 

 0,5 kg mielonego 
1 duża cebula 
1 łyżeczka curry 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
 sól czosnkowa 
2 jajka 
bułka tarta 
 patyki do grilla na szaszłyki 

 Wykonanie 

Do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy całe dwa jajka wszystkie przyprawy ,cebulę obieramy i przesmażamy na odrobinie oliwy i dodajemy do mięsa ,następnie dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy mięso nie jest za rzadkie ,bo jeżeli tak to dodajemy jeszcze trochę bułki tartej ,kiedy  mięso jest zbite to na patyki do szaszłyków nakładamy mięso tak aby pokrył prawie cały patyk ,dobrze jest zwilżyć rękę oliwą aby mięso nie przyklejało się do ręki ,wtedy lepiej się formuję na patyki .
Następnie na rozgrzany grill wykładamy mięso i grillujemy około 15 do 20 minut ,można wyłożyć folią aluminiową aby za mocno się nie przypaliło .
Doskonale smakuje z Tzatzikami 

Smacznego 
Prześlij komentarz