środa, 20 kwietnia 2016

Żurek inaczej



 Żurek uwielbiam , a to jest moja wersja żurku z warzywami, uwielbiam smak selera i pietruszki ,bardzo często tak przygotowuje żurek i  w takiej postaci smakuje moim bliskim ,do tego jajko na twardo a z kilku ugotowanych żółtek rozcieram je i dodaje do żurku to nadaje taki fajny smak i delikatnie gęstnieje.Polecam wypróbować żurek w takim własnie wydaniu .


SKŁADNIKI 

           5 sztuk białej kiełbasy 
           2 marchewki 
           kawałek selera 
           1 łyżeczka warzywka 
           żurek w torebce 
           5 jajek 
           sól pieprz do smaku


Kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą i wstawiamy ,dodajemy startą marchew ,seler i warzywko i gotujemy około 45 minut .
   
Następnie rozrabiamy żurek z wodą i dokładnie mieszamy aby grudek nie było i wlewamy do garnka .
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ,kroimy na ćwiartki i dodajemy do garnka i gotowe ,można podać z grzankami bądź z gotowanymi ziemniaczkami 

                                                                             Smacznego 
Prześlij komentarz