wtorek, 12 kwietnia 2016

Tort Śmietankowy





 Tort na każdą okazję ,u rodzimy ,spotkania z rodziną i nie tylko.
 Bardzo lubię robić torty a moja rodzina je zjadać ,długo nie zostaje w lodówce , i tu mamy tort z dżemem w połączeniu z czekoladą i śmietaną , smakuje bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas.




Składniki 

1 litr śmietany 30 % 

1 Serek mascarpone 

1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 

1 Tabliczka czekolady białej 

1 paczka migdałów 

1 tabliczka czekolady mlecznej 

1 Słoik dżemu ,bądź powideł 


Wykonanie 


Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach  odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie

Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami i na powidła smarujemy śmietanę i tak każdy następny biszkopt ,kiedy przełożymy wszystkie biszkopty na wierzchu smarujemy tort reszta śmietany i posypujemy migdałami i polewamy czekoladą mleczną wcześniej rozpuszczoną,

Życzę Smacznego  

Prześlij komentarz