sobota, 16 kwietnia 2016

Karkówka z warzywami




 Jakiś czas temu byliśmy w Szklarskiej Porębie , i tam odwiedziliśmy pewną karczmę w której skosztowaliśmy super pysznego gulaszu z karkówki z papryką , smakowała nam rewelacyjnie więc postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu lekko zmodyfikowany , dodałam kilka pieczarek i wyszedł naprawdę smaczny i polecam go spróbować , doskonale pasuje z każdego rodzaju kaszą .




Składniki 

1 kg karkówki 
2  papryki czerwone 
10 pieczarek 
sól pieprz do smaku 
1 kostka wołowa 
1 duża cebula 
3 łyżeczki mąki 


Wykonanie 

Myjemy mięso i osuszamy ,kroimy na kostkę i wkładamy na rozgrzaną głęboką patelnie bądź wysoki garnek i smażymy na złoty kolor .
Paprykę obieramy ze skóry obieraczką do warzyw i kroimy w paski ,pieczarki także obieramy i kroimy w ćwiartki i dodajemy razem z papryką do smażonego mięsa .
Cebulę obieramy i kroimy w talarki i także dodajemy do mięska i przesmażamy z 10 minut następnie zalewamy wodą i dodajemy kostkę wołową i gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie, pilnując by za dużo wody się nie wygotowało .
Kiedy mięsko już będzie miękkie ,w szklance mieszamy z odrobiną wody mąkę i delikatnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy .
Podajemy z kaszą gryczaną i surówką 


SMACZNEGO 

Prześlij komentarz