Warkocz drożdżowy z cynamonem
Uwielbiam ciasto drożdżowe z białym serkiem i pysznym dżemem , więc dziś nabrałam ochoty na pyszne świeże ciasto drożdżowe z dużą ilością cynamonu , mam nadzieje że i wam zasmakuje tak jak mi i mojej rodzince .
Składniki
3 szklanki mąki typ 405
2 jajka
pół szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
pół kostki drożdży
1,5 szklanki mleka
3 krople olejku śmietankowego
2 łyżki masła ( rozpuszczonego )
Wykonanie
Do garnka przekładam masło i rozpuszczam , mleko przelewam do kubka wstawiam do mikrofali aż się nam rozpuści , następnie w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże .
Kiedy mleko i masło mamy przygotowane , zaczynamy rozrabiać ciasto .
Do wysokiej miski wsypuję mąkę , jajka, oraz mleko oraz rozpuszczone masło , następnie dodajemy drożdże nasz cynamon i cukier i zagniatamy nasze ciasto , jak ciasto mamy dobrze zagniecione , posypujemy mąką i zakrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 minut .
Po tym czasie rozwałkuje ciasto , rozcinam ciasto na paski i zaczynam pleść warkocza , następnie przekładam do sylikonowej formy , odstawiam na 25 minut do wyrośnięcia ,kiedy nam wyrośnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika oraz grzanie góra dół na 20 minut na 180 stopni .
Po 20 minutach ciasto wyjmuję z piekarnika , odstawiam do wystygnięcia .
Smacznego
Komentarze