poniedziałek, 21 listopada 2016

Warkocz drożdżowy z cynamonem





       Uwielbiam ciasto drożdżowe z białym serkiem i pysznym dżemem , więc dziś nabrałam ochoty na pyszne świeże ciasto drożdżowe z dużą ilością cynamonu , mam nadzieje że i wam zasmakuje tak jak mi i mojej rodzince .

Składniki 

3  szklanki mąki typ 405 
2 jajka 
pół szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu 
pół kostki drożdży 
1,5 szklanki mleka 
 3 krople olejku śmietankowego 
2 łyżki masła ( rozpuszczonego )

Wykonanie 


Do garnka przekładam masło i rozpuszczam , mleko przelewam do kubka wstawiam do mikrofali  aż się nam rozpuści , następnie w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże . 
Kiedy mleko i masło mamy przygotowane , zaczynamy rozrabiać ciasto . 
Do wysokiej miski wsypuję mąkę , jajka, oraz mleko oraz rozpuszczone masło , następnie dodajemy drożdże nasz cynamon i cukier i zagniatamy nasze ciasto , jak ciasto mamy dobrze zagniecione , posypujemy mąką i zakrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 minut .
  Po tym czasie rozwałkuje ciasto , rozcinam ciasto na paski i zaczynam pleść warkocza , następnie przekładam do sylikonowej formy , odstawiam na 25 minut do wyrośnięcia ,kiedy nam wyrośnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika oraz grzanie góra dół na 20 minut na 180 stopni .
Po 20 minutach ciasto wyjmuję z piekarnika , odstawiam do wystygnięcia .




                                                                                        Smacznego 





Prześlij komentarz