Pierogi ruskie po mojemu
Pierogi ach te pierogi , kto z nas ich nie lubi , z każdym dodatkiem super smakują , z mięsem , ruskie , z owocami , każdy znajdzie coś dla siebie , ja tym razem zapraszam na ruskie troszkę inaczej , być może nie tylko ja je tak przyrządzam , ale w tej wersji smakują mi najbardziej .
Składniki na farsz
5 ziemniaków
1 duża cebula
1 paczka sera ziołowego tego typu ( Almette , Tartare )
sól himalajska
pieprz czarny
oliwa
Wykonanie farszu
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości , kiedy nam się ziemniaki ugotują , przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystudzenia .
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę , przesmażam na oliwię i dodaje do naszych wystudzonych ziemniaków , następnie serek ziołowy , i doprawiam do smaku , wszystko dokładnie mieszam i gotowy nasz farsz na pierogi .
Składniki na ciasto na pierogi ( dla dwóch osób )
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1 łyżeczka oleju
ciepła woda
Wykonanie
Mąkę wysypuję na stolnicę , dodaję jajko ,olej , i po troszku wody , tak aby nie było za rzadkie , ani za gęste , kiedy uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , zaczynamy lepić pierogi , do wykorzystania całego naszego ciasta , bądź farszu .
Wszystkie pierogi układamy na podsypaną mąką deskę , aby się nie poprzyklejały .
Kiedy mamy zrobione wszystkie pierogi , wstawiamy w garnku osoloną wodę , czekamy do momentu zagotowania i gotujemy nasze pierogi , około 2, 3 minut i wykładamy , gotowe do podania.
Możemy podawać z przesmażoną cebulką i skwarkami , bądź odsmażyć w całości pierogi , to już według upodobań .
Komentarze