sobota, 17 września 2016

Pierogi ruskie po mojemu



   



             Pierogi ach te pierogi , kto z nas ich nie lubi , z każdym dodatkiem super smakują , z mięsem , ruskie , z owocami , każdy znajdzie coś dla siebie , ja tym razem zapraszam na ruskie troszkę inaczej , być może nie tylko ja je tak przyrządzam , ale w tej wersji smakują mi najbardziej .

Składniki na farsz

5 ziemniaków 
1 duża cebula
1 paczka sera ziołowego tego typu ( Almette , Tartare )
sól himalajska 
pieprz czarny 
oliwa 

Wykonanie farszu 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości , kiedy nam się ziemniaki ugotują , przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystudzenia .
 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę , przesmażam na oliwię i dodaje do naszych wystudzonych ziemniaków , następnie serek ziołowy , i doprawiam do smaku , wszystko dokładnie mieszam i gotowy nasz farsz na pierogi .

Składniki na ciasto na pierogi   ( dla dwóch osób )

2 szklanki mąki tortowej 
1 jajko 
1 łyżeczka oleju 
 ciepła woda 

Wykonanie 

Mąkę wysypuję na stolnicę , dodaję jajko ,olej , i po troszku wody , tak aby nie było za rzadkie , ani za gęste , kiedy uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , zaczynamy lepić pierogi , do wykorzystania całego naszego ciasta , bądź farszu .

 Wszystkie pierogi układamy na podsypaną mąką deskę , aby się nie poprzyklejały .
Kiedy mamy zrobione wszystkie pierogi , wstawiamy w garnku osoloną wodę  , czekamy do momentu zagotowania i gotujemy nasze pierogi , około 2, 3 minut i wykładamy , gotowe do podania.

Możemy podawać z przesmażoną cebulką i skwarkami , bądź odsmażyć w całości pierogi , to już według upodobań .










Prześlij komentarz