Kurczak w śmietanie
Święta święta i po świętach , szkoda że ten czas tak szybko leci,ale ja jeszcze mogę sobie trochę poleniuchować bo mam urlop,i dziś chciała bym zaprosić na pysznego kurczaka w śmietanie , rewelacja , na obiady rodzinne, czy kolację ze znajomymi , zapraszam do wypróbowania przepisu .
Składniki
6 sztuk podudzia
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
10 ziaren pieprzu kolorowego
2 łyżki warzywka
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżki papryki czerwonej
250 ml śmietany
Wykonanie
Udka myję i osuszam , kiedy mięso mamy osuszone przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam na chwilkę , a naszą śmietanę przelewam do miski , dodaję pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie bardzo dokładnie mieszam , kiedy mamy już gotową mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc.
Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania .
Smacznego
Komentarze