Placki ziemniaczane boczkowo - szczypiorowe
Dziś w pracy narobiono mi strasznego smaka na placki ziemniaczane , więc od razu po powrocie do domu zabrałam się za placki . Ale moje placki dziś są z boczkiem i szczypiorkiem , nie jak w pracy z musem jabłkowym , ale osobiście uwielbiam obie formy podania ,więc nic innego mi nie pozostaje jak zaprosić do wypróbowania przepisu .
Składniki
4 duże ziemniaki
2 jajka
2 łyżki mąki
łyżeczka pieprzu czarnego
sól według smaku
pęczek szczypioru
4 cienkie plastry boczku
Wykonanie
Na wstępie obieram ziemniaki , następnie kroję w średnią kostkę i przekładam do blendera , następnie dodaję jajka , mąkę, sól , oraz pieprz , kiedy mam dodane nasze składniki , zaczynam dokładnie mielić nasze ziemniaki na bardzo gładką masę .
Jak mam nasze ziemniaki dobrze zmielone , na patelni rozgrzewam odrobinkę oleju i dodaję nasz pokrojony boczek oraz szczypior , przesmażam około 5 minut , po czy dodaję do naszych wcześniej zmielonych ziemniaków, następnie wszystko razem mieszam , i gotowa masa do smażenia .
Na rozgrzaną patelnie wylewam olej i smażę nasze placki na złoty kolor po obu stronach , i tak do wykończenia całej masy ziemniaczanej , i nasze placki gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze