Serowe pączuszki
Po małej nieobecności powracam ten rok dla mnie to ciągłe łapanie wszelkich wirusów , jak nie grypa to grypa jelitowa , ale mam nadzieje że to koniec niespodzianek zdrowotnych , dziś powracam z pysznymi pączuszkami z białym serem , choć ja ich nie mogę jeszcze jeść to moja córka nie może się odkleić od nich tak jej smakują , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .
Składniki
1 kg mąki
2 jajka
40 g świeżych drożdży ( 2 łyżki cukru )
kostkę sera białego tłustego
1 kieliszek wódki
4 łyżki mleka w proszku
2 szklanki wody
pół szklanki cukru
łyżeczka olejku śmietankowego
1 litr oleju do smażenia
cukier puder
Wykonanie
Do miski przesiewam mąkę , następnie dodaję jajka , drożdże rozpuszczam z dwiema łyżeczkami cukru i także dodaję do naszej maki , do miseczki odmierzam dwie szklanki wody i dodaję nasze mleko w proszku , dokładnie mieszam i wlewam do mąki , następnie dodaję zapach śmietankowy , kieliszek wódki , ser biały pokruszony oraz cukier .
Jak mamy dodane wszystkie składniki , dokładnie mieszamy łyżką drewnianą , aby połączyć wszystkie składniki ze sobą , jeżeli nasze ciasto jest za bardzo gęste możemy dolać odrobinę mleka zwykłego,następnie nasze ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 60 minut .
Kiedy minie 60 minut , rozgrzewamy w garnku 1 litr oleju , sprawdzamy plasterkiem ziemniaka , czy olej jest dobrze rozgrzany, następnie łyżka kładziemy nasze pączki na rozgrzany olej , smażymy po każdej ze stron 2, 3 minutki , tak a by w środku się usmażyły , pączuszki wykładamy na papierowe ręczniki , po kilku minutach przekładamy na ozdobny talerz i posypujemy cukrem pudrem i gotowe do podania.
Smacznego
Komentarze