Pierogi z surowych ziemniaków
Takie pierogi jak pamiętam robiła moja babcia , później mama,a teraz postanowiłam ja je przygotować .
Efekt końcowy był mniammmm , smakowało wszystkim , tak że już nie zostało na następny dzień , ale to mnie bardzo cieszy że wyszły aż takie smaczne , i nic innego nie pozostaje mi jak zaprosić Państwa do spróbowania ulepić takich smacznych pierogów.
Składniki na farsz
2 kg surowych ziemniaków
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki skwarek ze smalczykiem
sól według uznania
Wykonanie
Ziemniaki obieram i dokładnie myję , następnie ścieram ziemniaki na drobno jak na placki ziemniaczane , następnie dodaję posiekaną cebulkę z czosnkiem , doprawiam do smaku solą i dodaję nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszam .
Jak mamy przygotowane ziemniaki , rozgrzewam skwarki ze smalczykiem na patelni teflonowej i na patelnie dobrze rozgrzaną wylewam nasz farsz ziemniaczany i smażymy około 20 minut , często mieszając aby nie zrobiła nam się mocno zbita kulka , po tym czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia .
Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu .
Składniki na ciasto na pierogi
0,5 kg mąki ( typ 405 )
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
4 łyżki oleju
1 jajko
oraz mąka do podsypania
Wykonanie
Do miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody .
Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy na deskę posypaną mąką , między czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze gotowe pierogi i gotujemy do wypłynięcia , po wypłynięciu wykładamy na talerz , a kiedy przestygną , przekładamy kolejny raz na czysty talerz aby nam się nie posklejały .
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta bądź farszu.
Pierożki możemy podać z przesmażoną cebulką , bądź skwarkami , ale ja dziś proponuję przesmażone , smakują super .
Smacznego
Komentarze