Boczek w cebuli w sosie pomidorowym na ostro
Dziś coś kompletnie nie dietetycznego , coś dla prawdziwych smakoszy mięsiwa , boczek na ostro z cebulką , ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką rozpustę , daje takiego kopa rozgrzewającego , w mroźny dzień po przyjściu z pracy rozgrzeje jak diabli , dosłownie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu .
Składniki
10 plastrów boczku surowego
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka warzywka
1 czubata łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 czubata łyżka papryki czerwonej w proszku
pół papryczki chilli ( bez pestek )
sól do smaku
Wykonanie
Boczek kroimy w kawałki 3,4 centymetrowe , następnie rozgrzewamy garnek z odrobiny oleju i przekładamy nasz boczek , przesmażamy na złoty kolor od czasu do czasu mieszając ,a między czasie obieramy cebulkę , czosnek , cebulę kroję w plasterki , czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach , papryczkę chilli kroję w bardzo drobną kosteczkę .
Kiedy nasz boczek się przyrumienił , dodaję cebulkę , czosnek,papryczkę , wszystkie przyprawy powyżej wymienione , zalewam pomidorami i zalewam wszystko dwoma szklankami wody , gotuję na bardzo małym ogniu do momentu kiedy boczek będzie miękki , u mnie to trwało około 1 godzinki .
Po tym czasie kiedy odpowiada nam miękkość doprawiamy do smaku solą i możemy podawać nasze danie .
Smacznego
Komentarze