Śledzik z pieczarką
Uwielbiam śledzie w każdej postaci , tym razem zapraszam na śledzika z pieczarką , smakują fantastycznie , znakomicie sprawdzą się na imprezy ze znajomymi czy na rodzinne spotkania , spróbuj tego przepisu w swojej kuchni i napisz jak smakują .
Składniki
200 dag śledzia matiasa
5 pieczarek świeżych
10 pieczarek marynowanych
2 średnie cebule
1 cebula czerwona
1 łyżka masła czosnkowego
szklanka oliwy z oliwek
łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki czerwonej
2 szklanki mleka
Wykonanie
Śledzie namaczam w mleku około 3 godzin , tak aby pozbyć się nadmiaru soli , między czasie obieram cebulę i kroję w drobną kostkę , marynowane pieczarki kroimy w ćwiartki , natomiast świeże pieczarki obieram kroję w cienkie plasterki , następnie na rozgrzana patelnie przekładam masło czosnkowe , kiedy masło się rozpuści dodaje naszą świeżą pieczarkę i przesmażam około 10 minut często mieszając , kiedy pieczarka jest przesmażona , odstawiamy na chwilkę do przestudzenia.
Jak śledzie dobrze się namoczył i nie są mocno słone , kroimy na kawałki 3, 4 cm i przekładamy do naszej wcześniej pokrojonej cebulki , białej jak zarówno czerwonej, następnie dodaję nasze pieczarki marynowane oraz przesmażone łącznie z masełkiem , zalewam wszystko oliwa dodaję pieprz ziołowy , paprykę czerwoną , wszystko bardzo dokładnie mieszam aby składniki się połączyły , następnie przekładam do słoika czy pojemnika i odstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły .
Smacznego
Komentarze