Pomidorowa zupa z czosnkiem
Mamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś proponuję rozgrzewająca zupkę pomidorową z czosnkiem , rozgrzewa jak nic , ale i też może troszkę zapobiec przeziębieniu w te chłodne dni .
Składniki
Średnia porcja rosołowa
koncentrat pomidorowy
3 marchewki
pora ( biała część )
1 średnia pietruszka
1 mały seler ( z dużego to pół )
4 ząbki czosnku
1 średnia cebulka
pół szklanki śmietany do gotowania 18 %
2 kostki rosołowe
paczka makaronu ( według uznania )
sól
pieprz czarny
Wykonanie
Do średniego garnka wlewamy wodę , dodajemy naszą porcję rosołową i wstawiamy do gotowania , czekamy jak się zagotuje i pozbywamy się szumowiny z mięsa ( takiego szarego nalotu ) , kiedy szumowiny już nie ma , dokładamy obrane warzywa , marchew pietruszkę , porę , seler czosnek posiekany drobno ,kostki rosołowe , oraz przypieczoną nad ogniem cebulkę , gotujemy na małym ogniu do chwili ugotowania warzyw .
Jak warzywa mamy miękkie , następnie do miski wykładam koncentrat pomidorowy i śmietanę , razem to bardzo dobrze łączę , aby śmietana i koncentrat dobrze się połączyły , następnie do naszej śmietany , pomału wlewam rosół aby zahartować aby nam się nie zważyła , kiedy wymieszaliśmy śmietanę z gorącym wywarem to wlewam wszystko do garnka i czekamy do zagotowania , doprawiamy do smaku solą i pieprzem , podajemy z gotowanym makaronem .
Smacznego
Komentarze