Pierogi z mięsem
Bardzo lubimy pierogi z różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników .
Składniki na farsz mięsny
1 kg karkówki
2 średnie cebule
1 żabek czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wykonanie
Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz z smalczykiem , między czasie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę , oraz posiekany czosnek , wszystkie przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe .
Jak nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów .
Składniki na ciasto na pierogi
0,5 mąki ( typ 405 )
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
4 łyżki oleju
1 jajko
Wykonanie
Do miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody .
Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy na deskę posypaną mąką , między czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze gotowe pierogi i gotujemy do wypłynięcia , po wypłynięciu wykładamy na talerz , a kiedy przestygną , przekładamy kolejny raz na czysty talerz aby nam się nie posklejały .
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta i mięsa .
Pierożki możemy podać z przesmażoną cebulką , bądź skwarkami .
Smacznego.
Komentarze