Drobiowe kotlety z pieczarkami i serem
Dziś coś w innej formie mięso , ale bardzo fajna i smaczna odsłona , może nie jest to danie dietetyczne i niskokaloryczne , ale nie nie koniecznie musimy zajadać takie jedzonko codziennie , raz na jakiś czas można , być może zdobędzie swoich mięsnych fanów.
Składniki
1 duża pierś podwójna
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryka czerwona
1 łyżeczka warzywka
10 pieczarek
15 dag sera żółtego twardego
olej do smażenia
bułka tarta ( do panierowania )
2 jajka ( do panierowania )
Wykonanie
Pierś z kurczaka myję osuszam , następnie robimy porcję na kotlety,rozbijamy delikatnie za pomocną przełożenia folią spożywczą aby nie porozrywać mięsa , jak mamy rozbite kotlety , przyprawiamy naszymi przyprawami , przekładam do miski , następnie obraną cebulką , pokrojoną w plastry przekładam mięso , czosnek przeciskam przez praskę i także dodaję do naszego mięsa , jak mamy mięso przygotowane , możemy odstawić na kilka godzin do lodówki , bądź na noc .
Jak nasze mięso dobrze się zamarynuje , wykładamy mięso i zaczynamy panierować w bułce i jaku , smażymy na złoty kolor po obu stronach .
Między czasie pieczarki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach , przesmażam na patelni ,doprawiam solą ,pieprzem i przesmażone pieczarki wykładam na wcześniej przesmażone kotlety z piersi kurczaka i na farsz wykładam starty ser żółty , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na 10 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem , po tym czasie kotlety gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze