Ślimak z serem cynamonem
W tym roku przechodzę samą siebie z pieczeniem ciast i wymyślania czegoś nowego , ale co zrobić ja to po prostu kocham,odpoczywam w kuchni , gotując i karmiąc bliskich oraz znajomych w pracy . A dziś wyszło mi oto takie cudo , moja córka nazwała to ślimak , smak mniam , serek z cynamonem oraz cukrem mniam , zapraszam serdecznie do upieczenia w domku dla swoich pociech i nie tylko .
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
20 g drożdży
1 jajko
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
3 łyżki cukru
Składniki na farsz
2 pudełeczka serka Almette śmietankowego
5 łyżek cukru
4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie farszu
Do miski przekładam serki śmietankowe , dodaję cukier , cynamon i wszystko mieszam i farsz gotowy .
Wykonanie ciasta
Do miski wsypuję mąkę , dodaje jajka , skórka z pomarańczy , rozpuszczone drożdże w cukrze , oraz podgrzane mleko , następnie zagniatamy ciasto aż dobrze będzie wyrobione , i odstawiamy na 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce .
Po tym czasie wyciągam ciasto z miski i przekładam na stolnicę podsypaną mąką , ciasto dzielę na cztery kawałki , każdy kawałek rozwałkowuje i na rozwałkowane ciasto wykładam nasz serowy farsz , rozsmarowuje i zwijam tak jak na roladę , następnie zwiniętą roladę kroję wzdłuż i jeden z przekrojonych kawałków biorę w ręce i zaczynam zwijać tak aby powstawał taki zwinięty warkocz i zaczynam w tortownicy układać naszego ślimaka , i tak postępuje do wykorzystania całego ciasta , jak ciasto wykorzystamy całe , i powstał nam fajny ślimak , smarujemy z wierzchu żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 170 stopni .
Kiedy ślimak nam się upiekł smarujemy naszym lukrem z białka i gotowe do podania .
Przepis na lukier z białka jest w przepisie bułeczki makowe .
Smacznego
Komentarze