Musztardowe mięso ze śliwkami
Dziś zapraszam na danie jednogarnkowe , super się sprawdza jako obiad w gronie rodzinnym , smakuje runie dobrze , zapasz pieczonych śliwek , szczypta cynamonu , mniam , zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu .
Składniki
1 kg karkówki bez kości
2 marchewki
10 średnich ziemniaków
1 słoik powideł śliwkowych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek musztardy
Wykonanie 😏
Mięso myjemy , osuszamy , następnie kroimy w średnią kostkę , przekładamy do miski ,dodajemy pozostałe składniki , cebulę obieramy , kroimy w plastry , dodajemy do mięsa , czosnek przeciśnięty przez praskę , słoik powideł śliwkowych , musztardę ,oraz wszystkie wymienione wcześniej przyprawy dodajemy , mieszamy wszytko razem bardzo dokładnie , aby powidła pokryły całe mięso , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki .
Na następny dzień , nasze mięso przekładam do naczynia żaroodpornego , marchewkę , ziemniaki obieram , kroję na kawałki,posypuję troszkę solą i na wierzch mięsa wykładam nasze warzywa , następnie zalewam wszystko wodą tak aby zakryło nam troszkę mięso i warzywa , dodaje olej kokosowy i wstawiam pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni , na około 2,5 godziny , 3 godzin , dlaczego tak długo , ponieważ czym dłużej się będzie piekło i jak najmniejszej temperaturze tym jest smaczniejsze .
Po tym czasie można sprawdzić czy nasze mięso się dosłownie rozpływa , i ziemniaczki są miękkie , jak tak danie mamy gotowe do podania .
Życzę smacznego
Komentarze