Bigosik słodko kwasny
Nabrałam strasznej ochoty na bigosik , długo nie myśląc po zakupach zabrałam się za gotowanie , smak wyszedł super , połączenie słodkiej kapusty i kiszonej smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej , do tego kiełbaska cebulka , mniam , zapraszam może i tobie zasmakuje .
Składniki
1 mała główka kapusty słodkiej
200 dag kapusty kiszonej
1 marchewka
2 średnie cebulki
2 laki kiełbasy zwyczajnej
2 parówki z szynki
2 kostki rosołowe
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
10 ziarenek pieprzu kolorowego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru w proszku
pół łyżeczki pieprzu czarnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
Wykonanie
Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około 15 minut , od czasu do czasu mieszając .
Kiedy kapusta nam się przesmaża , cebulkę obieram , kroję w kostkę , kiełbasę i parówki także w kostkę kroję i przesmażam na patelni wraz z cebulką około 10 minut także od czasu do czasu mieszając .
Jak cebulką z kiełbasą nam się przesmażą , przekładam wszystko z patelni do naszej kapusty i zalewam wodą do momentu aż zakryję nam kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze