Polędwiczka z jabłkami
Zapraszam na bardzo smaczne mięsko , super sprawdza się na spotkania rodzinne , ale i nie tylko , znakomicie smakuje z kaszami różnego rodzaju , czy ziemniakami , ale to już według uznania oraz waszych upodobań , zapraszam do wypróbowania przepisu .
Składniki
1 szt polędwiczki
1 cebula
1 duże jabłko
szczypta cynamonu
sól
pieprz czarny
1 szalotka
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
listek laurowy
10 ziaren pieprzu kolorowego
2 łyżki masła ( do smażenia )
1 kostka wieprzowa
Wykonanie
Polędwice kroję w plastry , na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem wykładam nasze plastry mięsa , obsmażam po obu stronach na złoty kolor , następnie cebulę oraz dymkę i jabłko obieram , kroję w drobną kostkę i dodaję do naszego mięsa , przesmażam razem około 10 minut często mieszając mięso i cebulkę aby się nie przypaliła.
Jak mięso , cebulką,jabłko ładnie nam się zarumieniło , zalewam wodą do zakrycia mięsa , dodaję listek laurowy , pieprz w ziarenkach,kostkę wieprzową ,oraz szczyptę cynamonu i gotuję na małym ogniu , do momentu kiedy nasze mięso będzie miękkie , pilnując aby woda nie wyparowała i się nie przypaliło .
Jak mięso mamy miękkie, doprawiamy do smaku solą , pieprzem ziołowym oraz pieprzem czarnym , możemy zagęścić mąką , ale to według uznania .
Smacznego
Komentarze